Educatie

De cursus natuurgids: een inspirerende reis door de natuur
2023-2024

In het eerste weekend van september is de cursus natuurgids van start gegaan in het bezoekerscentrum de Wulp in Pelt. Gedurende een heel jaar worden de 26 deelnemers elke zaterdag ondergedompeld in de diverse facetten van de natuur en het natuurgids-zijn.

De Natuuracademie organiseert deze opleiding in samenwerking met het bezoekerscentrum De Wulp, Bosland vzw- BosLAB, Werkgroep Isis, en de Natuurpunt-afdelingen van Bocholt, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt.

Info 


Leerlingen dragen bij aan het behoud van biodiversiteit in de Resterheide: natuureducatie in actie
30/05/2023

Leerlingen dragen actief bij aan het behoud van biodiversiteit in de prachtige Resterheide, waar natuureducatie tot leven komt. De waarde van natuurbescherming en het behoud van biodiversiteit kan niet genoeg benadrukt worden. Om jonge mensen bewust te maken van hun rol in het behoud van de natuur, werkt Tina Coenegracht, Projectmedewerker Educatief Natuurbeheer Limburg, al enkele jaren samen met Theo Geuens, natuurgids en gebiedsbeheerder, en de Sint-Elisabethschool in Wijchmaal.

Info 


Burgerwetenschap in Bosland
2023

Sinds kort is er op markante bomen in de vier Bosland gemeentes een CITREE banddendrometer geplaatst.  Met behulp van een smartphone kan de QR-code op de boom gescand worden en het getal op de dendrometer ingevoerd worden.
Op deze manier kan de groei van de twee beuken (in het Pelterke in Pelt en Burgemeesterbos in Lommel), de zwarte els (aan het Dommelhuis in Peer), de winterlinde (op de Picknick plek in het Pijnven) en de grove den (vlakbij het Bosmuseum in het Pijnven), als functie van de tijd opgevolgd worden met de hulp van voorbijgaande wandelaars.

De gegevens worden opgeslagen in een databank, waar ze beschikbaar zijn voor de wetenschap en het publiek. Het project is te vinden op http://www.citree.net/bosland en is een samenwerking met  Prof. Kathy Steppe, van Universiteit Gent.


Gentse bio-ingenieurs in spe op excursie in het Pijnven – Bosland

Toekomstige bio-ingenieurs Bos- en Natuurbeheer brengen tweejaarlijks een dagje door in het Pijnven. Ze worden ontvangen door Koen Thijs en Eddy Ulenaers van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Voor de studenten werd aan de hand van talrijke spraakmakende voorbeelden ter plekke getoond wat gericht bosbeheer voor elke functie betekent en hoe dat kan evolueren omwille van voortschrijdend inzicht (onderzoek gebaseerd) en klimaatsverandering.

Info