Educatie

De cursus natuurgids: een inspirerende reis door de natuur
2023-2024

In het eerste weekend van september is de cursus natuurgids van start gegaan in het bezoekerscentrum de Wulp in Pelt. Gedurende een heel jaar worden de 26 deelnemers elke zaterdag ondergedompeld in de diverse facetten van de natuur en het natuurgids-zijn.

De Natuuracademie organiseert deze opleiding in samenwerking met het bezoekerscentrum De Wulp, Bosland vzw- BosLAB, Werkgroep Isis, en de Natuurpunt-afdelingen van Bocholt, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt.

Info 


Leerlingen dragen bij aan het behoud van biodiversiteit in de Resterheide: natuureducatie in actie
30/05/2023

Leerlingen dragen actief bij aan het behoud van biodiversiteit in de prachtige Resterheide, waar natuureducatie tot leven komt. De waarde van natuurbescherming en het behoud van biodiversiteit kan niet genoeg benadrukt worden. Om jonge mensen bewust te maken van hun rol in het behoud van de natuur, werkt Tina Coenegracht, Projectmedewerker Educatief Natuurbeheer Limburg, al enkele jaren samen met Theo Geuens, natuurgids en gebiedsbeheerder, en de Sint-Elisabethschool in Wijchmaal.

Info 


Burgerwetenschap in Bosland
2023

Sinds kort is er op markante bomen in de vier Bosland gemeentes een CITREE banddendrometer geplaatst.  Met behulp van een smartphone kan de QR-code op de boom gescand worden en het getal op de dendrometer ingevoerd worden.
Op deze manier kan de groei van de twee beuken (in het Pelterke in Pelt en Burgemeesterbos in Lommel), de zwarte els (aan het Dommelhuis in Peer), de winterlinde (op de Picknick plek in het Pijnven) en de grove den (vlakbij het Bosmuseum in het Pijnven), als functie van de tijd opgevolgd worden met de hulp van voorbijgaande wandelaars.

De gegevens worden opgeslagen in een databank, waar ze beschikbaar zijn voor de wetenschap en het publiek. Het project is te vinden op http://www.citree.net/bosland en is een samenwerking met  Prof. Kathy Steppe, van Universiteit Gent.


Gentse bio-ingenieurs in spe op excursie in het Pijnven – Bosland

Toekomstige bio-ingenieurs Bos- en Natuurbeheer brengen tweejaarlijks een dagje door in het Pijnven. Ze worden ontvangen door Koen Thijs en Eddy Ulenaers van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Voor de studenten werd aan de hand van talrijke spraakmakende voorbeelden ter plekke getoond wat gericht bosbeheer voor elke functie betekent en hoe dat kan evolueren omwille van voortschrijdend inzicht (onderzoek gebaseerd) en klimaatsverandering.

Info


Op een grote paddenstoel

Onder leiding van gids Lea Vaes van Werkgroep ISIS vzw (Peer) kwamen tijdens een speurtocht, al spelenderwijs,  alle kenmerken van paddenstoelen aan bod. Zo ontdekten ze de grote verscheidenheid aan vormen, kleuren, geuren en het belang van zwammen in het bos.

Deze tocht wordt door Werkgroep Isis op diverse locaties in Noord-Limburg gegeven.

Werkgroep ISIS vzw
Werkgroep Isis vzw organiseert interactieve natuureducatie voor leerlingen van het kleuter-, lager- en secundair onderwijs,  in de natuur dichtbij school, en voor gezinnen. Zo krijgen kinderen in hun directe leefomgeving natuurbeleving aangereikt. Door kinderen en jongeren interactief natuur te laten ontdekken, krijgen ze verwondering en bewondering voor de natuur.
Daarnaast bezit de werkgroep ook nog diverse natuurgebieden in Noord-Limburg, vooral in de A beek en Dommelvallei.


Het project ´Vegers voor vlinders´ van de Werkgroep ISIS vzw (Peer) is in de eerste plaats een educatief natuurproject voor schoolkinderen, maar ook zoveel meer.

De jongeren (10-12 jaar) leren op een zeer creatieve manier over het geschiedenis en het belang van de heide, over biodiversiteit en de noden van onze heidefauna zoals de heivlinder, boomleeuwerik, nachtzwaluw en over het heidebeheer dat nodig is om aan die noden te voldoen. Hiervoor worden  ze uitgedaagd om in de rol van de heivlinder te kruipen en zelf te ervaren wat dat betekent.
Het ´Vegers voor vlinders´ programma wordt verzorgd voor scholen in Noord-Limburg.


Stille waters doorgronden 

Partners uit de natuursector en het onderwijs startten het project "Stille Waters Doorgronden". Burgers, studenten, wetenschappers en beleidsmakers werken samen om de ecologische en chemische basiskwaliteit van stilstaande waterelementen in Limburg op te volgen.

Meer info


Jonge kunstenares illustreert natuurmuur in Pijnven

2022

Bij de lancering van de nieuwe Boslandbrochure in 2021, werd  de ‘Bosland Big Five’ voor het eerst aangekondigd. Het grootste avonturenbos van Vlaanderen wil met deze tekeningen aandacht schenken aan de bijzondere soorten die hier aanwezig zijn, maar moeilijk te zien zoals de wolf, de vos, de ree, het everzwijn en de oehoe.

Daarnaast werd ook een ‘Bosland Magnificent Seven’ opgesteld, gerelateerd aan een aantal kleinere beestjes. Dit gaat over de nachtzwaluw, de lentevuurspin, de gladde slang, de veldparelmoervlinder, de boomleeuwerik, de knoflookpad en de ijsvogel. In de Bosland brochure staat ook hoe men de soorten kan herkennen.

De natuurmuur aan het Bosmuseum bevat dus ook een tekening van alle 12 de soorten, en een oproep om speciaal naar hen op zoek te gaan. Kinderen kunnen met krijt ook op de zijpanelen aanduiden wat ze gezien hebben en zelf een tekening maken.

Meer info