Boomsoortendiversiteit - metingen
Tree species identity and interaction determine vertical forest structure in young planted forests measured by terrestrial laser scanning
Mengxi Wang 2024
In het kader van haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent heeft Mengxi Wang onderzoek gedaan naar de effecten van boomsoortenrijkdom op de verticale structuur van jonge bossen. Dit onderzoek werd uitgevoerd binnen het FORBIO-experiment, een onderdeel van het internationale TreeDivNet-netwerk, dat zich richt op het begrijpen van de relatie tussen boomdiversiteit en ecosysteemfunctioneren in bossen. Een deel van het onderzoek vond plaats in het Nationaal Park Bosland, naast locaties in Zedelgem en Gedinne.
Met behulp van terrestrische laserscantechnologie (TLS) onderzocht Wang de driedimensionale structuur van bomen op de drie sites. Hierbij werden monoculturen en mengsels van twee, drie en vier boomsoorten vergeleken.
KARTERING EN MONITORING VAN BOOMWORTELS IN URBANE CONTEXT EEN EVALUATIE VAN DE ALGEMENE INZETBAARHEID VAN GRONDRADAR
Feria Verschraegen 2022
Een grote uitdaging: te weten komen hoe een boom er onder de grond uitziet, zonder hem uit te graven of op een andere manier te beschadigen? De niet-destructieve techniek grondradar (Ground Pentrating Radar of GPR) heeft veel potentieel om hierbij te helpen, en om het kwantificeren van de boomwortels en het bepalen van de wortelbiomassa mee te ondersteunen. De opzet van het onderzoek van bio-ingenieursstudente Feria Verschraegen (Universiteit Gent) voor haar masterproef was dan ook om na te gaan onder welke condities de wortelstructuur van bomen in beeld kan gebracht worden met deze techniek. Hiervoor ging ze aan de slag in het Pijnven, maar ook in stedelijk gebied in Gent.
Bosvitaliteitsinventaris 2021
Geert Sioen, Pieter Verschelde en Peter Roskams, INBO
Met de bosvitaliteitsinventaris wordt geprobeerd om de gezondheidstoestand van de bossen te beschrijven en na te gaan hoe de bosvitaliteit evolueert. Dit gebeurt aan de hand van meer dan 70 proefvlakken in Vlaanderen, met bijna 1500 bomen die jaarlijks beoordeeld worden.
TOEPASSING VAN DRONES VOOR HET BESTUDEREN VAN ECOLOGISCHE PROCESSEN VAN GEMENGDE BOSECOSYSTEMEN
Jacob De Rauw 2022
Op basis van metingen met een multispectrale en een thermale camera, die bevestigd waren op een drone, werd een achttal vegetatie-indices berekend. Op basis van deze vegetatie-indices werd er een inschatting gemaakt van vier functionele bladkenmerken: de hoeveelheid bladoppervlakte (in het Engels: leaf area index, LAI), het chlorofylgehalte, de fractie van de geabsorbeerde fotosynthetisch actieve straling (fraction of absorbed photosynthetically active radiation, FAPAR) en het watergebruik door de planten.
Meer info
Looking through the clouds or fly below? A multispectral biodiversity analysis with drones
Esther TUBBAX 2022
In de zomer van 2021 onderzocht studente bio-ingenieur Esther Tubbax (KU Leuven) met een drone - uitgerust met een multispectrale camera - het FORBIO-bos in het Pijnven. Door vergelijking van de dronebeelden met gronddata werd nagegaan of diversiteit en productiviteit van de FORBIO-bossen gemodelleerd kunnen worden.
Haar bevindingen schreef ze neer in haar masterthesis met als titel: ´Door de wolken kijken of eronder vliegen?´.
Meer info
Does diversity attract diversity?
A study on the biodiversity of ectomycorrhizal fungi in mono- and polycultures of young trees at the Forbio-site in Hechtel-Eksel
Joris De Clercq 2022
Zwammen en meer bepaald ectomycorrhiza-zwammen zijn belangrijke organismen in elk bos. Zij leven in symbiose met boomwortels. Het grote ondergrondse netwerk van zwammen levert water en mineralen aan de bomen in ruil voor suikers, die ze zelf niet kunnen aanmaken want ze doen niet aan bladgroensynthese.
Voor het behalen van zijn masterdiploma Biologie deed Joris De Clercq, onder leiding van professoren Annemieke Verbeken en Kris Verheyen, een onderzoek naar de biodiversiteit van ectomycorrhiza-zwammen in de mono- en polyculturen van jonge bomen op de Forbio-site in Hechtel-Eksel.
Hij ging na of de diversiteit van de jonge bomen ook voor diversiteit van de zwammen zorgt. Hiervoor inventariseerde hij systematisch de bovengrondse vruchtlichamen (paddenstoelen) in het najaar van 2021.
Meer info
Vervolgonderzoek in kader FORBIO experiment: bodemsamenstelling na 6-8 jaar (her)-beplanting
Onderzoek naar de impact van diversiteit aan bomen, de originele bodemsamenstelling en de bodemvoorbereiding op de chemische bodemsamenstelling 6-8 jaar na de aanplanting o.a. op de FORBIO site in Bosland.
Els Dhiedt, Kris Verheyen, Pallieter De Smedt, Quentin Ponette en Lander Baeten (2021), Ecosystems (published on-line 25 February, 2021).
Samenvattende fiche
Verkenning Arboretum Wijchmaal
Inventarisatie van de actuele situatie van het Arboretum In Wijchmaal. Vier voorstellen voor toekomstig beheer voor opwaardering van het gebied werden uitgewerkt op basis van recreatieve en ecologische aspecten.
Jelle Peijffers (2021)
Samenvattende fiche
De functionele rol van boomsoortendiverstiteit beoordelen: het FORBIO experiment
Deze studie beschrijft de opzet van het FORBIO-veldexperiment in België, met 1 site in Pijnven (Bosland), dat deel uitmaakt van een globaal netwerk van boomdiversiteitsexperimenten (TreeDivNet).
Verheyen, K., Ceunen, K., Ampoorter, E., Baeten, L., Bosman, B., Branquart, E., Carnol, M., De Wandeler, H., Grégoire, J-C., Lhoir, P., Muys, B., Setiawan, N.N., Vanhellemont, M. and Ponette, Q. (2013). Assessment of the functional role of tree diversity: the multi-site FORBIO experiment. Plant Ecology and Evolution, vol. 146 (1), p. 26-35.
Samenvattende fiche
Biodiversiteit als garantie voor de overleving van jonge bomen in experimentele plantages
Deze studie onderzocht het effect van boomsoortendiversiteit op de overleving van jonge bomen in het FORBIO-veldexperiment in België, met 1 site in Pijnven (Bosland).
Van de Peer, T., Verheyen, K., Baeten, L., Ponette, Q. and Muys, B. (2016). Biodiversity as insurance for sapling survival in experimental tree plantations. Journal of Applied Ecology, vol 53 (6), p. 1777-1786.
Samenvattende fiche