Onderzoek naar bosstructuur, licht en microklimaat in Nationaal Park Bosland

11/10/2024

Europese bossen maken een zorgwekkende transformatie door. Door verstoringen zoals klimaatverandering, droogte, stormen en plagen ontstaan er openingen in de boomkruinen, wat de werking van deze ecologische systemen direct beïnvloedt. Om bossen beter te kunnen beheren en beschermen, is het cruciaal om deze veranderingen goed te begrijpen.

In dit kader voert Louise Terryn, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, innovatieve experimenten uit in ons prachtige Nationaal Park Bosland. Haar onderzoek richt zich op het kwantificeren van de interacties tussen bosstructuur, lichtinval en microklimaat. Door deze dynamiek in kaart te brengen, hoopt zij meer inzicht te krijgen in hoe bossen worden beïnvloed door veranderende milieuomstandigheden.

Dit onderzoek biedt uitzicht op waardevolle inzichten voor het beheer van Nationaal Park Bosland. Zo draagt het bij aan een beter begrip van de veranderingen die zich in onze natuur voordoen en helpt het ons om deze kostbare ecosystemen te beschermen voor toekomstige generaties.

Meer weten

Meetopstelling
In Nationaal Park Bosland is een uitgebreide meetopstelling opgezet. Zestien microklimaatsensoren zijn verspreid over een grid van 20 bij 20 meter. Deze sensoren monitoren nauwkeurig het microklimaat door metingen uit te voeren van temperatuur en luchtvochtigheid. Daarnaast wordt de temperatuur met een hoge ruimtelijke en temporele resolutie gemeten door een geavanceerde glasvezelkabel van enkele honderden meters lang, die elke 25 cm en elke minuut temperatuurmetingen uitvoert.

Om de bosstructuur in detail vast te leggen, maakt Louise gebruik van een terrestrisch laserscanningsysteem (TLS). Dit systeem zendt laserpulsen uit die teruggekaatst worden door objecten in het bos, zoals boomstammen en bladeren. Door de tijd te meten die de laserstraal nodig heeft om terug te keren, kan de afstand tot elk object worden berekend. Dit proces genereert een 3D-puntenwolk, een gedetailleerde digitale weergave van de bosstructuur. Met deze informatie kan een virtueel model van het bos worden gecreëerd, dat helpt bij het analyseren van veranderingen in de bosstructuur en de impact daarvan op het microklimaat en de lichtinval.

In een volgende fase van het experiment zullen ook lichtsensoren worden geïnstalleerd, zodat de lichtinval in het bos kan worden gemeten. Door deze gegevens te combineren met geavanceerde modellen, hoopt Louise diepere inzichten te verkrijgen in de relatie tussen bosstructuur, lichtinval en microklimaat.

Project
Dit onderzoek maakt deel uit van het ForSe (Forest Sensing) project, gefinancierd door het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) van de Universiteit Gent. Het project staat onder leiding van professor Hans Verbeeck en Kim Calders van het Q-ForestLab, samen met professor Pieter De Frenne van ForNaLab, Bart Kuyken van de UGent Photonics Group en Francis Wyffels van IDLab.