Nood aan een geïntegreerd bezoekersmonitoringsysteem in Vlaamse Nationale Parken

02/10/2024

Onder begeleiding van haar promotor, Dr. Bart Neuts, voerde Mieke Vervaeke recent een onderzoek uit voor haar masterproef in het toerisme aan KU Leuven, waarbij de bezoekersmonitoring in Vlaamse nationale parken centraal stond. Nationaal Park Bosland werd hierbij als casestudie gebruikt.

In Vlaanderen, waar nationale parken zich in een ontwikkelingsfase bevinden, is er een dringende behoefte aan een effectief bezoekersmonitoringsysteem. De groeiende populariteit van natuurgebieden en de stijgende bezoekersaantallen maken het essentieel om de impact van menselijke activiteiten op onze natuur te evalueren en beheren.
Vervaeke benadrukt dat een geïntegreerde aanpak noodzakelijk is, waarbij bezoekers- en ecologische monitoring worden gecombineerd om de effecten van bezoekers op de natuur beter te begrijpen. Het ontwikkelde stappenplan biedt praktische aanbevelingen, zoals het identificeren van belemmeringen, het opzetten van systemen voor dataverzameling en het ontwikkelen van kwaliteitsnormen of drempelwaarden die opgevolgd worden door concrete acties.

Een geïntegreerd monitoringsysteem in Vlaamse nationale parken is essentieel voor het behoud van kwetsbare ecosystemen, de bevordering van duurzaam toerisme, het verkrijgen van inzicht in bezoekersgedrag, het ontwikkelen van effectieve beheermaatregelen, het stimuleren van samenwerking tussen stakeholders en het bieden van waardevolle data voor onderzoek en beleid. Door te investeren in een dergelijk systeem kunnen Vlaamse nationale parken zowel hun ecologische waarde beschermen en managen als de bezoekervaring optimaliseren en de lokale economie en het welzijn van gemeenschappen bevorderen.